Tuesday, 11 December 2012

12.12.2012

Ramai yang kecoh hari ni 12.12.2012.Memang cantik tarikhnya.Tapi aku cuma ingat satu perkara jer 12.12 ni birthday ma.Walaupun ma dah tak ada, walaupun dah tak boleh celebrate sama tapi tetap rasa nak ajak cik onn pergi celebrate.

P/S : mesej untuk ma

1.Orang dah 3 tahun jadi lawyer macam ma nak
2.Orang tak kahwin lagi..mungkin belum ada jodoh
3.Orang hidup baik-baik macam ma nak
4.Orang dah tak marah-marah macam dulu-dulu
5.Orang dah pandai masak ikan singgang macam ma selalu buat
6.Orang cuba masak macam ma masak tapi rasa tak sama
7.Orang makin berisi..tah2 nanti baju2 ma dalam almari tu dah boleh pakai nanti
8.Orang bahagia...walaupun tiap hari orang rindukan ma
9.Lupa...hehehe..pinggan mangkuk ma sume dah orang letak dalam almari baru..dont worry orang belanja

Ma walaupun ma dah tak ada dengan orang, orang janji :

1.Akan jaga adik-adik elok2
2.Akan rajin mengaji dan tak tinggal solat
3.Akan hormat orang tua tak kira siapa dan macam mana dia layan orang
4.Tak akan cakap kasar dengan sesiapa pun
5.Akan selalu ada untuk family
6.Akan cari suami yang baik (hehehe..)
7.Akan jaga nama baik ma
8.Akan selalu buat baik pada orang lain
9.Akan cuba selalu buat ma bangga sebab ada orang
10 Akan selalu doakan ma dan semua orang

Kalau nak tulis memang banyak pesan ma, tapi orang tahu ma nak orang jadi orang baik, anak baik...ma semoga ma bahagia kat sana, semoga ma selamat dunia dan akhirat semoga Allah pertemukan kita di akhirat nanti...sebab..... orang rindu sangat pada ma...sayang sangat pada ma....kalau orang boleh ada ma lain pun..orang cuma nak ma sorang jer...al-fatihah

Monday, 24 September 2012

Blog da berhabuk..hehe

Cik Onn mesej tanya bila nak update blog ..yela..yela..tahu skill x cukup lagi tapi da curi tulang malas nak update blog ..hehe..sebenarnya bukan tak nak update tapi sangat-sangat busy..ada banyak bicara and macam tak terkejar jer..nak kata sampai tak ada masa lansung tak ada la..lebih kepada malas sebenarnya..hoho..

Saat ni sangat-sangat merindui anak-anak di seremban dan di keratong..anak-anak dah semakin besar...semakin pandai..semakin nakal juga..mak tam jerit-jerit pun dia orang macam tak takut dah..hehe..tambah lagi our newborn..Adam Amsyar..anak along ke 6..well done along..sempat lagi tambah seorang hero walaupun banyak komplikasi semasa mengandung..mak tam?..hoho..kena tunggu lagi sebab belum jumpa pak tam nyer..


Tuesday, 3 July 2012

Max Factor oh Max Factor..

Semalam balik kerja aku, cik onn , angah awanis dan rose menuju ke jusco maluri sebabnya nak teman angah awanis cari baju kerja..hari ni ada interview katanya..memula memang malas nak pergi tapi dia kata kalau dia masih menggangur maka adalah menjadi salah kami sebab tak nak teman dia cari baju kerja untuk interview..hoho..dia juga menyogok kami dengan menggoreng keropok lekor yang dia beli masa pergi hantar thesis kat dungun ujung minggu lepas..siap dengan tea o lagi..aku rasa dia memang akan terus menyogok kami bila cerita shaheizy sam "8 Jam" tu keluar ...memang aku tak sanggup nak pergi tengok cerita tu juga tak sanggup nak tengok dia meroyan sebab tak pergi tengok..adeh..owh kami ada hobi baru sekarang..sementara tunggu nak tengok movie kami akan pergi karaoke dulu..walaupun cap ayam bilik nyer tapi ok la..cik onn suka menyanyi dan akan menyanyi paling banyak lagu..hohohoho..


Semalam lepas teman angah awanis beli baju dan makan memang niat murni kami ni nak balik rumah terus tengok tv tapi....cik onn dari kejauhan dah nampak booth max factor..okay kami memang singgah..cik onn macam bese akan try foundation sebab aku cakap tahun ni aku tak dak hadiah birthday untuk dia jadi aku belanja dia rm100 untuk dia beli pape yang dia nak..memang dia make use..hohoho..hasil persuade by ros and angah juga layanan superb promoter tu cik onn telah membeli foundation, 2 way lipstic (if tak silap aku..ada 2 warna)..blusher..(okay ini memang rose yang suruh sebab dia kata blusher tu colour cantik pada cik onn..padahal rose memang gila blusher okay)..hahaha..pastu promoter tu cakap if cukupkan RM150.00 dia bagi free mascara dengan pewarna kuku 3 colour ..angah awanis pulak yang pujuk cik onn beli sampai RM 150.00 so angah cakap dia beli lipstic nak cukupkan..so dapatlah barang2 free tu..aku rasa if memang pakai berbaloi jer sebab semua barang tu tengah half price katanya..entah betul ke tak aku pon tak tahu..yang penting hutang aku pada cik onn dah settle..hehehe..

Sunday, 17 June 2012

Projek apam eno bersama angah & Onn..

Punyalah boring cuti sabtu ahad ni sampai aku, angah dan onn decided nak buat kuih..kalo bab kuih ni aku memang surrender..memang tak reti lansung..tapi 2-3 hari ni tekak ni memang teringin betul nak makan kuih apam tepung beras macam yang along selalu buat tapi memang tak sampai hati nak suruh buat sebab along dah sarat sangat nak bersalin..so berbekalkan keberanian dan internet (hohohoho..macam nak berperang jer) kami mulakan projek kami..kami bancuh tepung sabtu malam dengan harapan ahad pagi dah boleh kukus untuk buat sarapan..pagi tu pukul 7 pagi aku dan onn dah bangun untuk kukus kuih..kukusan pertama alhamdulillah..apam tu naik dengan cantik..masuk kukusan kedua baru jer letak dlm 3 minit gas pulak habis..cik onn telefon gas petronas untuk hantar tapi dia orang tak buat penghantaran hari ahad..masa tu aku dah panik sebab apam dah letak po..aku bukak tutup dia aku tengok apam tu dan naik..dah pecah pon..dalam hati aku..habis la..mesti turun balik sebab apam tu tak masak lagi..aku tutup balik tudung pengukus tu dan iarkan jer atas periuk kukus tu sebab air masih mendidih masa gas habis...harap2 kuih2 tu dapat haba dari air yang mendidih tu walaupun api dah padam..hohoho..kira2 sejam jugak baru onn turun pergi kedai mintak dia orang hantar gas..dalam masa 15 minit gas sampai..kami terus pasang gas dan teruskan kerja-kerja mengukus yang tertunda tu..

Masa mengukus yang di ambil ialah 15 min sahaja..tapi 15 minit tu cukup buat aku suspen untuk tengok apa jadi dengan apam kukusan ke-2 kami ni..cukup 15 minit aku angkat dan tengok..alhamdulillah masih naik dan pecah dengan cantik..bagi aku ni kira kejayaan la sebab ni 1st time buat...hohoho

Aku tampal resepi kat bawah ni so that orang-orang yang baru  belajar macam aku dapat buat apam ni..memang senang cuma kena follow betul-betul resepi yang di beri..takut tak jadi..resepi ni aku copy dari myresepi..

Bahan-bahan ( 40-45 biji )

  • 300g tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir  
  • 1 sudu besar yeast (aku guna mauripan jer)
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno (warna biru) utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau

Cara-cara

  1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)
P/S    Make sure masa nak kukus air kena betul2 mendidih..api mesti besar...jangan kukus banyak adunan  dlm masa yang sama...aku tak ada pun warna hijau tu..so dua colour jer..putih dan merah..jadi aku adjust eno tu jadi 2 sudu kecik jer..bila dah letak eno ..aku perasan yang adunan tu akan jadi berbuih dan naik bila lama sangat tunggu turn nak kukus..aku try kukus sikit dan aku tengok tekstur kuih apam tu jadi tak cantik..banyak ruang udara..so apa yang aku buat is aku kacau adunan tu biar dia turun semula..kira-kira sampai adunan tu kurang berbuih baru aku kukus semula..so hasilnya ok..aku tak tahu kalau ada cara lain..tapi ini yang aku buat..dan 1 lagi kena make sure acuan nak letak adunan tu kena ada banyak sebab lama betul nak tunggu sejuk dan baru boleh keluarkan apam tu..kalau keluarkan masa panas2 melekat sebab aku guna yang plastik jer..

Sunday, 3 June 2012

13 tahun yang tak ada makna..

Pernah dengar istilah lelaki dan perempuan tidak boleh jadi kawan baik?..bagi aku perkara ni mungkin betul..at least untuk aku aku benda ni betul..13 tahun berkawan..tetiba dia nak ubah jadi lebih istimewa..lebih serius..lebih rapat..ok give it try..tapi bila dia merasakan yang perlu untuk serius..perlu untuk beri komitmen..perlu untuk lebih prihatin dan mengambil berat..di katakan yang kita cuba untuk ubah diri siapa dia sebenarnya..mulalah bergaduh dan saling terluka..macam persahabatan selama 13 tahun tu dah tak ada makna lansung..

Then bila kita cakap let's end all this nonsense dia pun setuju..tanpa ada 2nd thougt..(habis apa jadi dengan perasaan cinta..sayang..rindu sebelum ni ?)..bila kita mula diamkan diri..mula jauh..just untuk heal hati kita yang dah terluka tu..dia katakan kita dah buang dia..dah lupakan persahabatan selama 13 tahun tu..tanpa sedikit pon terfikir yang adakah kita ni terluka atau kecik hati sebab sekejap di cintai sebagai perempuan..sekejap kita cuma kawan baik..

Lagi teruk bila kisah cinta sahabat ni jadi tak ada penghujung..terus berjumpa..sms..chattting..dan dia terus berharap status quo ni akan kekal..kita akan terus jadi pendengar paling setia..akan sentiasa atas nama persahabatan..kita akan terus memberi komitmen sebagai kawan...tak kisah la kalau kat wall paper hp dia ada gambar perempuan lain..tak kisah la kalau dia seronok cerita pasal gf baru dia..kita cuma boleh dengar..tak boleh melatah..alasan nya..kita deserve yang terbaik..bukan dia yang mudah berubah hati..kerana dia lagi cintakan persahabatan..tak nak kita terluka ..(macam sekarang tak terluka jer )..

Kalau orang kata sakit hati..fahamlah dengan situasi macam ni sakit tu memang kat hati..persahabatan yang macam ni..tak tahu samada perlu diteruskan atau tidak..tapi bagi aku..ada baiknya tak perlu wujud lansung..so that hubungan persahabatan tu tak akan tercemar..tak sepatutnya kita jadikan kawan kita apa yang kita nak sahaja..sebab percayalah itu sebenarnya melukakan hati dia juga..kalau kita harap menerima sesuatu dari hubungan tu..dia juga berhak untuk dapat sesuatu dari kita..13 tahun pun tak ada maknanya kalau kita gagal untuk faham konsep ni..

Saturday, 26 May 2012

Nasi Berlauk

hari ni bangun dengan semangat berkobar-kobar untuk memasak nasi berlauk..hoho..dah kat memang darah kelantan tu ada..tetap la rasa nak makan nasi berlauk pagi-pagi hari ni..sebenarnya nasi berlauk ni cumalah nasi putih yang dimakan bersama gualai ayam,ulam timun dan sambal garam...resepi nanti aku tepek..tengah sibuk nak mengirim barang dari anak sedara yang sedang training di korea..hohohoi

Tuesday, 24 April 2012

Hidup ni macam drama..

Hidup manusia ni memang ada pasang surut..ada time happy..ada juga time sedih..bila kita tengok cerita dalam Tv kita akan tertanya-tanya..ada ke cerita yang happy sangat macam ini..atau ada ke orang yang jahat sangat macam ini..tapi dalam dunia ni ada ramai orang..tiap orang dengan kisah masing-masing..ambil salah satu dari kisah ni..buat drama..pada yang menonton ..akan tertanya-tanya wujud ke hidup yang macam ini.

Bila tengok TV memang akan ada cerita pasal seorang pekerja yang dikenakan oleh officemate dia..juga ada juga cerita bila si A ni buat kerja..si B yang akan dapat nama..ataupun cerita pasal si A terpaksa buat kerja si B..if benda ni tak jadi pada diri sendiri memang aku sendiri rasa drama dalam TV ni cumalah lakonan semata-mata..kejadian yang jadi pagi ini betul-betul buat aku naik marah..seorang staff datang jumpa aku minta tolong draftkan surat sebab si polan ni yang sepatutnya mendraft surat tersebut tapi si polan ni suruh staff ni pula yang draft surat tu..padahal staff itu adalah staff bawahan dia..mungkin kedengaran remeh jika aku cuma berkira pasal draft surat tapi hal ini bukan lagi remeh bila si polan ni dengan confident nya cakap pada boss  "Boss, surat yang boss minta I draft, i dah buat and put on your table"...but bila boss dah approve tetiba dia cakap pula "patutnya surat ni tulis macam ni........".bagi aku dan staff ni yang sama-sama dengar cakap dia ni..aku rasa sungguh tak sangka..hmmm..hidup ni memang drama..