Sunday 17 June 2012

Projek apam eno bersama angah & Onn..

Punyalah boring cuti sabtu ahad ni sampai aku, angah dan onn decided nak buat kuih..kalo bab kuih ni aku memang surrender..memang tak reti lansung..tapi 2-3 hari ni tekak ni memang teringin betul nak makan kuih apam tepung beras macam yang along selalu buat tapi memang tak sampai hati nak suruh buat sebab along dah sarat sangat nak bersalin..so berbekalkan keberanian dan internet (hohohoho..macam nak berperang jer) kami mulakan projek kami..kami bancuh tepung sabtu malam dengan harapan ahad pagi dah boleh kukus untuk buat sarapan..pagi tu pukul 7 pagi aku dan onn dah bangun untuk kukus kuih..kukusan pertama alhamdulillah..apam tu naik dengan cantik..masuk kukusan kedua baru jer letak dlm 3 minit gas pulak habis..cik onn telefon gas petronas untuk hantar tapi dia orang tak buat penghantaran hari ahad..masa tu aku dah panik sebab apam dah letak po..aku bukak tutup dia aku tengok apam tu dan naik..dah pecah pon..dalam hati aku..habis la..mesti turun balik sebab apam tu tak masak lagi..aku tutup balik tudung pengukus tu dan iarkan jer atas periuk kukus tu sebab air masih mendidih masa gas habis...harap2 kuih2 tu dapat haba dari air yang mendidih tu walaupun api dah padam..hohoho..kira2 sejam jugak baru onn turun pergi kedai mintak dia orang hantar gas..dalam masa 15 minit gas sampai..kami terus pasang gas dan teruskan kerja-kerja mengukus yang tertunda tu..

Masa mengukus yang di ambil ialah 15 min sahaja..tapi 15 minit tu cukup buat aku suspen untuk tengok apa jadi dengan apam kukusan ke-2 kami ni..cukup 15 minit aku angkat dan tengok..alhamdulillah masih naik dan pecah dengan cantik..bagi aku ni kira kejayaan la sebab ni 1st time buat...hohoho

Aku tampal resepi kat bawah ni so that orang-orang yang baru  belajar macam aku dapat buat apam ni..memang senang cuma kena follow betul-betul resepi yang di beri..takut tak jadi..resepi ni aku copy dari myresepi..

Bahan-bahan ( 40-45 biji )

  • 300g tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir  
  • 1 sudu besar yeast (aku guna mauripan jer)
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno (warna biru) utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau

Cara-cara

  1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)
P/S    Make sure masa nak kukus air kena betul2 mendidih..api mesti besar...jangan kukus banyak adunan  dlm masa yang sama...aku tak ada pun warna hijau tu..so dua colour jer..putih dan merah..jadi aku adjust eno tu jadi 2 sudu kecik jer..bila dah letak eno ..aku perasan yang adunan tu akan jadi berbuih dan naik bila lama sangat tunggu turn nak kukus..aku try kukus sikit dan aku tengok tekstur kuih apam tu jadi tak cantik..banyak ruang udara..so apa yang aku buat is aku kacau adunan tu biar dia turun semula..kira-kira sampai adunan tu kurang berbuih baru aku kukus semula..so hasilnya ok..aku tak tahu kalau ada cara lain..tapi ini yang aku buat..dan 1 lagi kena make sure acuan nak letak adunan tu kena ada banyak sebab lama betul nak tunggu sejuk dan baru boleh keluarkan apam tu..kalau keluarkan masa panas2 melekat sebab aku guna yang plastik jer..

No comments:

Post a Comment